Ajoin muziek staat op springen !!

10-06-2015 20:40

Er woedt een strijd om de naam en frequentie van Ajoin Music. Aalstenaar Bart Van Den Borre nam vorig jaar een patent op de naam 'Ajoin Music' omdat hij vermoedde dat het bestuur hem eruit wilde. Daarop legde Philippe Van Gerven van City Music - de zender achter de carnavalsradio - de naam 'Ajoin Music' neer bij het merkenregister. Intussen kocht een onbekende derde partij ook de radiofrequentie 107.8 FM van Ajoin Music.

RUTGER LIEVENS

Ajoin Music was drie dagen in de ether toen Bart Van Den Borre - 'Beireken Ajoin' - op 25 november 2014 het merk 'Ajoin Music' liet registreren als zijn eigendom. Van Den Borre zit al sinds zijn twaalfde in Aalsterse lokale radio's en is een van de pioniers van carnavalsradio. "Ajoin Music is mijn baby. Het is iets van mij en van Aalst, waar ik mij als Aalstenaar mee verbonden voel", zegt Bart. "In het bestuur van City Music zitten we met vier, waarvan er twee uit Aalst zijn. Ik heb het gevoel dat de Aalsterse inbreng de laatste tijd minder en minder wordt. Geld is het belangrijkste geworden. Toen ik bij de start van Ajoin Music vorig jaar een collega hoorde vertellen dat hij Ajoin Music had bedacht, heb ik het merk geregistreerd."
Van Den Borre zegt dat hij de geschiedenis achter zich heeft. "Als tiener ben ik begonnen bij radio Caroline. Later heb ik verder gedaan bij radio Avanti. Wij maakten radio Ajoin: dag en nacht carnavalsmuziek in het weekend van carnaval en de drie feestdagen. Met Top Radio en Radio Mango was het eventjes gedaan met de carnavalsradio, maar met City Music hebben we een decennium geleden de carnavalsmuziek weer op antenne gekregen. Rond de radio zit een Ajoin Music-carnavalsgroep, die carnavalspins uitbrengt en meegaat in de stoet", zegt Van Den Borre. "Maar meer en meer voelen we dat er voor de echt carnavaleske ideeën en de Aalsterse mensen minder plaats is. Het is toch niet logisch, een Ajoin Music dat gerund wordt door iemand van Ternat? (Philippe Van Gerven, nvdr.) De zender mist meer en meer voeling, de luisteraars beginnen te klagen, maar Aalstenaars in het bestuur worden opzijgeschoven."

Twist over eigendom

Toen Philippe Van Gerven ontdekte dat Van Den Borre de rechten op de naam had laten vastleggen, deed hij hetzelfde. De eigendom van de naam Ajoin Music wordt nu betwist door de beide partijen en vooralsnog zijn ze er niet uitgeraakt. "Wij zijn net met een doorstart van de carnavalsradio bezig", zegt Van Gerven. "We blijven uitzenden vanuit de studio in Ternat, maar openen deze maand nog Studio Ajoin aan Hertshage. We willen visuele radio brengen, multimediaal werken, helemaal mee zijn met de tijd. Maar blijkbaar zijn er kapers op de kust", zegt Van Gerven, die overigens wel de Aalsterse reclamestemmen Gary en Bremt in zijn kamp kon houden.

Hogere bieder

"In dezelfde periode dat Bart Van Den Borre de naam liet registreren, is zonder mijn medeweten ook de radiofrequentie gekaapt", zegt Van Gerven. "We huurden die en na twintig jaar heeft de eigenaar de huur opgezegd en verhuurd aan een hogere bieder. Daardoor zullen we dus geen Ajoin Music meer kunnen uitzenden op 107.8 FM, maar wordt het 106.7 FM. We zullen op Studio Ajoin doorheen het jaar carnavalsmuziek brengen, live-uitzendingen verzorgen en originele radio maken."
Bart Van Den Borre zegt dat hij niet weet wie de radiofrequentie nu huurt. Ajoin Music viert eind dit jaar zijn tiende editie, maar het is dus niet zeker of er één of twee carnavalsradio's zullen zijn.