Workshops voor jonge carnavalisten
CURSUSSEN MOETEN TECHNISCHE KENNIS VOOR HET MAKEN VAN PRAALWAGENS BIJSCHAVEN
Jonge carnavalisten hebben onvoldoende technische know-how om de kwaliteit van de stoet te kunnen garanderen. Dat blijkt uit een rondvraag in carnavalsmiddens. "Enkel de anciens hebben voldoende métier om een praalwagen en kostuums te maken. Daarom starten we met workshops", zegt schepen Ilse Uyttersprot (CD&V).
FRANK EECKHOUTOnder massale belangstelling vond enkele weken geleden in CC De Werf een infosessie plaats rond carnaval. "Hier werd duidelijk dat we het artistieke erfgoed van carnaval moeten beschermen, de opvolging moeten garanderen en een nieuwe generatie warm moeten maken voor dit unieke gebeuren", zegt schepen Ilse Uyttersprot. "Onze jonge carnavalisten hebben er geen flauw benul van hoe ze een praalwagen moeten bouwen of kostuums moeten ontwerpen en maken. Het is echter hoopvol dat de jongeren laten uitschijnen dat ze de technische aspecten van het carnaval graag onder de knie willen krijgen. Met een reeks workshops willen we als Academie voor Carnavalskunsten vanaf het najaar de artistieke, technische en praktische noden van de carnavalsverenigingen ondersteunen. De workshops richten zich tot jong en oud, georganiseerde of losse carnavalisten, met of zonder carnavalservaring", zegt Uyttersprot.
Authentieke karakter
Volgens de schepen zijn die workshops nodig om het authentieke karakter van Aalst carnaval te bewaren. "Nu moeten de carnavalsverenigingen elk jaar een beroep doen op enkele anciens die de technieken wel beheersen. Dat kost die verenigingen uiteraard ook een pak geld", zegt Uyttersprot. "Als die anciens er morgen mee stoppen, staat er echter geen opvolging klaar. We willen het dan ook niet laten gebeuren dat de groepen in de toekomst noodgedwongen hun praalwagens moeten aankopen omdat ze de kennis niet meer hebben om er zelf ééntje te bouwen."
Verzekeringen
Daarom plant CC De Werf dus vanaf september een aantal workshops. "Die gaan van het sculpteren in piepschuim tot het maken van kostuums en hoeden en het bouwen van wagens", zegt Yvan Verhavert, directeur van De Werf. "Daarnaast organiseren we ook een infosessie over het verzekeren van vrijwilligers en verenigingen want een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje. Deze workshops zijn de ideale manier om alle knepen onder de knie te krijgen want het zijn de anciens die hun kennis komen delen met de cursisten. En voor volgend jaar plannen we nu al vervolgcursussen."
Vijf anciens
Volgens ancien Gert Schatteman zijn die cursussen echt wel nodig. "Amper vijf personen, waaronder ikzelf, zijn echt bedreven in het koppen maken. Sommigen van hen nemen 45 procent van de koppen voor hun rekening. Als die er mee ophouden, zit carnaval met een groot probleem. Die workshops komen dus net op tijd, want dergelijke skills heb je niet in een handomdraai onder de knie", zegt Schatteman.